Sköt om din skärbräda …

SÅ SKÖTER DU OM DIN SKÄRBRÄDA

Genom att olja in trä-skärbrädan blir den snygg, håller längre (ofta i flera generationer) och får en mindre benägenhet att spricka eller slå sig.
Diska den INTE I MASKIN!! Låt den inte ligga i blöt någon längre stund och torka av ev. vätska som samlats på den.

Efter ett tag kan skärbrädor kännas lite torra på ytan. Då är det dags att olja och vaxa den. Se till att det du skall behandla är torrt och rent. Ta lite oljevax (se recept nedan) på en ren luddfri trasa av papper eller tyg. Ta inte för mycket oljevax åt gången behandla i stället i tunna lager. Gnid in vaxet/oljan med trasan, låt dra i någon timme eller gärna över natten och torka sedan av ev. överflöd.

Upprepa behandlingen flera gånger på ny skärbräda – efter en tid räcker det med en gång i veckan/månaden beroende på graden av användning och den relativa luftfuktigheten (ett torrare klimat där skärbrädan finns kräver tätare behandling). Skärbrädans alla sidor ska behandlas lika annars riskerar den att slå sig. Förvara den gärna stående på högkant (om den inte har försetts med fötter).
Om skärbrädan är väldigt torr bör du först mätta den med enbart paraffinolja då den tränger djupare in. När brädan ej suger i sig mer paraffinolja avslutar du med att behandla den med oljevaxet.

Gör ditt eget skärbräde-vax. Så här gör vi vårt:

  • Vi värmer (i ett vattenbad under omrörning) 4-5 delar livsmedelssäker paraffinolja samt 1 del ekologiskt svenskt bivax.
  • När bivaxgranulatet smält häller vi upp oljevaxblandningen på burkar (vi använder både aluminiumburkar 100 ml och 50 ml plastburkar).
    VAR FÖRSIKTIG – DETTA ÄR VARMT!!
  • Sedan låter vi allt svalna/stelna innan vi sätter på locken.
    Svårare än så är det inte … OCH det passar naturligtvis till andra köksredskap av trä.
Kategori: Etikett:

Beskrivning